maart 13, 2018

Studeren en mama zijn

Studeren en mama zijn, de titel zegt het al. Ik zou heel graag willen gaan studeren in September maar ik ben ook mama van drie kinderen. Zou ik dat kunnen combineren of is dit gewoon een no go?

 

Tandartsassistente
Toen ik afstudeerde bij het ROC Tilburg als tandartsassistente was ik zwanger van onze oudste dochter, inmiddels ben ik bijna vijf jaar verder en heb ik nog steeds niet gevonden wat mij gelukkig maakt in het gebied van werk.
Het tandartsassistente leven vind ik echt helemaal niks, misschien heb ik dan wel bij de verkeerde praktijken gewerkt ik weet het zelf ook niet maar het bevalt me gewoon niet. Ik wil graag meer bezig zijn met mensen, persoonlijker denk ik dan aan. Ik mis uitdaging en zelfstandheid. En daarom wil ik opzoek naar een nieuwe studie en over een aantal jaren een nieuwe baan.

 

 

Welke studie dan?
De volgende vraag is dan, wat voor studie zou dan wel bij mij passen? Ik denk al een tijdje aan twee studie’s.
Verpleegkunde of pabo, tja dat zijn twee hele verschillende studie’s maar met een ding hetzelfde. Het is allebei met mensen. Het nadeel van verpleegkunde is de verschillende diensten, in combinatie met Paul zijn werk is dit misschien niet altijd even handig. Wel ik denk dat als je echt wil er wel wat geregeld hierin kan worden. Voordeel is dat ik al lange tijd droom van een ziekenhuiscarrière . Pabo is een pittige opleiding met toelatingstoetsen. Ik ben aan het leren voor deze toetsen en die vind ik persoonlijk best veel. Maar ook daarbij denk ik, als ik echt iets wil dan kan ik dit! Voordeel hiervan is wel dat ik tegelijk met Paul en de kinderen vakantie heb en wel heel de dag bezig ben met kinderen wat ik erg leuk vind!

 

Voltijd of deeltijd?

Tja voltijd betekend fulltime school en stage, gerekend op zo’n 40 uur per week van huis. Wel krijg ik nog wat studiefinanciering als ik de verpleegkunde MBO ga volgen of een lening bij duo voor een hbo opleiding. Bij deeltijd is dit niet zo maar zit ik veel minder op school. Wel veel meer thuisstudie en minder ervaring in de praktijk. Mmm het is allemaal zo lasting die keuzes. Misschien zit ik ook wel met een schuldgevoel naar de kinderen?

Schuldgevoel

Misschien heb ik daar wel het meeste last van. Het idee dat de kinderen later boos op mij zijn omdat ik zo nodig moest gaan studeren. Ik moet er niet aan denken dat zij dit mij dit later verwijten. Wel kan ik ze veel meer bieden dan nu, ze hebben het nu ook goed en zijn verwend maar drie kinderen later in de studie kost natuurlijk een hoop geld. Dus als ik ook een goede baan heb later kan ik ze dit veel beter bieden.

 

 

 

Conclusie?

De conclusie is dat ik dus wil gaan studeren, maar welke studie en in welke vorm? Hebben jullie ervaring met kinderen en studeren? Hoe is het jullie ervaren?
Ook vind ik het wel leuk om van jullie te weten waar jullie mij zien staan, voor de klas of in het ziekenhuis als verpleegkundige?
Ik ben benieuwd!

Liefs,
Mama Joon

Comments

20 thoughts on “Studeren en mama zijn

 1. Ja lastig altijd zulke keuzes. Ik zelf wil ook een nieuwe opleiding doen, psychologie. Al denk ik eerder aan een thuisstudie. Wel wacht ik tot mijn kids groot genoeg zijn zodat ik goed stage kan lopen. En studie en opvang betalen gaat hem niet worden dus ook weer een overweging.

  Mijn motto is wel, als je er aan blijft denken moet je er wat mee doen! Succes met de keuze!

 2. Mijn tante heeft nog gestudeerd nadat ze 2 kids had en het was volgens haar wel pittig, maar als je het echt wilt en je doel voor ogen houdt moet het wel lukken. Ik zelf wil ook graag nog een opleiding doen, maar weet nog niet precies welke. Weet wel dat het dan een thuisstudie wordt. Dit zal in jouw geval waarschijnlijk geen optie zijn.

  1. Knap van je tante, ik wil het ook echt heel graag.
   Ik kan wel wachten tot de kinderen ouder zijn maar dan moet ik minimaal nog 4 jaar uit mijn neus eten.

 3. ik heb vooral gestudeerd voorfat er kinderen waren. Ik zou een deeltijd studie aanraden. Vergt wel discipline maar dan kun je er wel voor je kinderen zijn. Succes met kiezen

  1. Ja ik wil dan geen thuiscursus doen maar wel via de fontys of avans.
   Als ik eenmaal iets in mijn hoofd heb dan zit het niet in mijn kont hihi.

 4. Als een ziekenhuis carrière he wat lijkt al wel eens gedacht aan een BBL opleiding vanuit het ziekenhuis.
  Je werkt dan bijv 36 uur en gaat vaak 1 dag in de week naar school beetje afhankelijk van soort functie maar je schooldag wordt ook als werkdag gezien en bent dan dus bijv 1x in de week een dag of 1x in de 2 weken 1 dag vrij maar jr kan natuurlijk ook overleggen of een dag minder mogelijk is. Voordeel is dat jr opleidingskosten vaak door het ziekenhuis worden betaald en daarnaast krijg je gewoon salaris is wel op leerling gebaseerd dus vaak het minimum loon. Misschien uitzoeken wat dat zou betekenen voor evt toeslagen enzo. Maar misschien dat je er wat aan hebt.
  Iig super knap dat je dit wilt/gaat doen. Waar een wil is is een weg. Suc6 meis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *