februari 28, 2018

Afleren van een speen ( tut )!

We kennen allemaal de speen of wel tut, onze dochters noemen het weer tutu. Wanneer leer je nou een speen af en hoe ga je dit doen? Ik vond het persoonlijk heel moeilijk om dit moment te kiezen bij Zoë .

Zoë is inmiddels 4 jaar en heeft nog een tut, ja ik hoor sommige van Jullie denken ( jezus Joon nu nog steeds?) Ja onze Zoë  is 4 jaar en heeft nog steeds een tut en dat is helemaal mijn eigen schuld. Ik vond het heel moeilijk om dat moment te kiezen. De afgelopen twee jaar waren hectisch in ons gezin. Toen ze 2 werd was ik zwanger van onze 2e dochter Lois, ik heb veel in het ziekenhuis gelegen zoals jullie waarschijnlijk al gelezen hebben in een blog ( zo niet klik dan hier ) Ik vond het daarom ook niet eerlijk om dan de speen af te pakken van haar, ze had troost aan haar tut en werd er rustig van. Toen ze 2.5 jaar was werd haar zusje dan geboren, het gezin moest even tot rust komen en Zoë moest haar plekje terug vinden in het gezin. Ook hier vond ik het niet fijn om haar speen af te pakken. Al heel snel daarop was ik zwanger van Xam en toen ze inmiddels 3.5 jaar was werd ook hij geboren en hier vond ik het geen goed idee. Van haar 3.5 tot 4 jaar heeft onze Xam veel in het ziekenhuis gelegen en was ik dus samen met hem veel weg, ze had er verdriet om en ook hier vond ik het vet oneerlijk als ik ermee zou beginnen plus het kwam mezelf ook niet zo goed uit ( ja lekker makkelijk zou je misschien wel denken maar ik had heel veel zorgen om Xam, lees hier zijn blog.

Inmiddels zit ze op school en is de rust wedergekeerd in ons gezin, ik ben daarom begonnen met het afleren van de tut. Mijn schoonzus had een boek bij ons neefje gebruikt van Difrax. Het boek heet: Het stoppen met foppen boek. En ik moet je echt vertellen dat dit een heel fijn boek is. Je leert je kind binnen 15 dagen de speen af en dit word gedaan met leuke verhaaltjes over de hoofdrolspeelster Kaat. Ook leuke spelletjes met stickers verdienen komen er bij te pas. Wij zitten inmiddels op dag 7 en Zoë vraagt elke dag zelf om het boek. De eerste dagen zijn een beetje ter voorbereiding voor wat komen gaat en vanaf dag 5 gaan de kinderen een doosje knutselen om de speen overdag in de laten slapen. En hier werkt het tot nu toe beren goed. Ik heb met Zoë  afgesproken dat als het boek uit is en het speentje weg is we samen naar de speelgoedwinkel gaan om een cadeautje te kopen. Dat motiveert Zoë hier heel goed. Ik ben benieuwd hoe de komende 8 dagen gaan hihi.

Je kan het boek kopen bij Bol.com, het kost maar €16,99 en er zit een kalender met stickervellen bij. Ik laat jullie de afloop van ons avontuur nog horen maar ik ben echt tevreden. Leuke verhaaltjes, leuke opdrachten en grappige plaatjes voor de kinderen vanaf 3 jaar.

Hoe oud waren jullie kinderen toen ze hun speen niet meer gebruikte? En wat ging daarbij vooraf? Ik ben benieuwd naar jullie verhaal en ervaring. Misschien hebben jullie nog tips voor mij? Ik hoor het graag!!

Liefs
Mama Joon

Comments

3 thoughts on “Afleren van een speen ( tut )!

  1. Hier twee kinderen die geen van beiden een speen wilde. De een duimt en de ander doet eigenlijk niets wat tutteren betreft. Ik heb dus ook geen ervaring met het afleren van de speen, maar ik kan me voorstellen dat zo’n boek daar goed bij kan helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *